Leestijd: 7 min

Afvallen door stress: hoe zit dat en wat doe je ertegen?

2025-01-10|Lifestyle

Je voelt je gespannen, hebt een knoop in je maag, staat altijd ‘aan’ en hebt ineens verdacht veel ruimte in je broeken. Afvallen door stress is real! In dit artikel ontdek je hoe stress kan zorgen voor gewichtsverlies, of ongewenst afvallen door stress gevaarlijk is en wat je ertegen doet. 

Hoeveel kilo kan je afvallen door stress?

Afhankelijk van je metabolisme, de duur en de intensiteit van jouw stressvolle periode kan het gewichtsverlies dat door stress veroorzaakt wordt variëren van een kleine kilo tot aan meerdere kilo's. Dit verschilt echt per persoon.

(Ongewenst) afvallen door stress: is het gevaarlijk?

Vliegen de kilo's er bij jou af zonder dat je dat wil? Ongewenst afvallen door stress is vervelend, maar kan daarbovenop ook gevaarlijk zijn. En ook als je het eigenlijk wel prima vindt, is afvallen door stress niet de meest gezonde manier van gewichtsverlies vanwege de impact op je immuunsysteem, je spieren en algehele gezondheid.

Heb je een BMI van lager dan 18,5 bereikt of ben je binnen 6 tot 12 maanden 5% of meer van je totale gewicht kwijtgeraakt? Dan is dat een goede reden om je huisarts te bezoeken, want dan kan er meer aan de hand zijn. 

Gewichtsverlies aside, langdurige stress is voor niemand gezond. Chronische stress en het verhoogde cortisolgehalte die daarbij komen kijken verhogen het risico op een brede waaier van gezondheidsaandoeningen. Los van of je door de stress veel bent afgevallen, weinig bent afgevallen of misschien wel helemaal niet bent afgevallen – je wil er wel iets aan doen.

Compleet ontbijt in 'n shake

Onze Hero is je held tijdens de ochtendspits in huis. Water erbij, even shaken en klaar ben je!
Ontdek de Hero

Komt jouw gewichtsverlies door stress?

Ongewenst afvallen kan om verschillende redenen gebeuren, de ene onschuldiger dan de andere. Als de oorzaak van jouw gewichtsverlies stress is, is de kans groot dat je ook last hebt van een deel van de volgende symptomen:

  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Somberheid
  • Slechte concentratie
  • Hoog in de ademhaling 
  • Slaapproblemen
  • Piekeren
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Buikklachten
  • Gespannen spieren

Herken jij je daar helemaal niet in en/of merk je geen verschil na het opvolgen van onze tips? Dan kan er ook een onderliggende medische oorzaak achter jouw gewichtsverlies zitten. 

Een deel van de symptomen die bij (langdurige) stress horen, passen bovendien ook bij een brede waaier aan andere aandoeningen. Twijfel je dus over de aard van het gewichtsverlies, dan is het verstandig om dit te bespreken met je huisarts. 

De keerzijde: níet kunnen afvallen door stress

Het omgekeerde kan natuurlijk ook: aankomen door stress, of niet kunnen afvallen vanwege stress. Het lichaam van de één reageert anders op de fysiologische en psychologische effecten van spanningen dan de ander. Misschien ben jij aangekomen door emotie-eten en wil je deze extra kilo's graag weer kwijt, maar verhindert de voortdurende stress het afvallen.

Het beste is om het probleem bij de kern aan te pakken: focus je op de bron van jouw stress en pak deze aan. Probeer bovenstaande stressmanagementtechnieken uit en word emotie-eten de baas met de tips in onze blog.

Bronvermelding

(1) Wikipedia. (Geraadpleegd in november 2024). Cortisol

(2) Reichenberger, J. et al. (2018). No haste, more taste: An EMA study of the effects of stress, negative and positive emotions on eating behavior

(3) Silver, N. (2024). Stress and Weight Loss: What’s the Connection?

(4) Torres, S.J. & Nowson, C.A. (2007). Relationship between stress, eating behavior, and obesity.

(5) Birdee, G. et al. (2023). Slow breathing for reducing stress: The effect of extending exhale.

(6) Janssen, M. et al. (2018). Effects of Mindfulness-Based Stress Reduction on employees' mental health: A systematic review.

(7) Zollars, I., Poirier, T.I. & Pailden, J. (2019). Effects of mindfulness meditation on mindfulness, mental well-being, and perceived stress.

(8) Pickering, G. et al. (2020). Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited.