Leestijd: 4 min

Hoe ga je om met een jetlag?

2019-02-01|Lifestyle

De vakantie is inmiddels in volle gang en veel mensen vliegen de komende weken naar hun favoriete vakantie stemming. Het nadeel van het reizen door verschillende tijdzones is echter de bekende jetlag. Maar wat is een jetlag eigenlijk en kun je een jetlag eigenlijk voorkomen? Hoe ga je om met een jetlag? In dit artikel bespreken we de oorzaak van een jetlag en geven we een aantal goede tips om je te helpen om zo snel mogelijk van je jetlag af te komen.

Wat is een jetlag?

Een jetlag is een verstoring van je slaap-waakritme. Je krijgt last van een jetlag wanneer je in een relatief korte periode naar een andere tijdzone reist waar het een stuk vroeger of later is dan op de plaats van vertrek.

Hoe groter het tijdverschil is, hoe langer de symptomen van een jetlag over het algemeen aanhouden.

Symptomen van een jetlag zijn onder andere: vermoeidheid, minder concentratie, slaapproblemen, verstoringen in je eetlust, hoofdpijn, uitdroging, spijsverteringsproblemen en desoriëntatie.

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na een workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!
Ontdek de Protein

Wat is de oorzaak van een jetlag?

Je lichaam houdt van een vast ritme en heeft als het ware een interne biologische klok. Deze klok duurt ongeveer 24 uur en wordt ook wel het circadiaan ritme genoemd.

Dit circadiaan ritme reguleert je lichaam. Het controleert onder andere je temperatuur, hormoonhuishouding, bloeddruk en je hartslag en ook je slaap, honger en dorst worden door je circadiaan ritme geactiveerd.

Je circadiaan ritme wordt mede bepaald door je omgeving. Wanneer je in het vliegtuig stapt en er is sprake van een tijdverschil, dan verstoord dit je interne klok en is je lichaam niet in staat om zich onmiddellijk aan te passen.

Hoe ga je om met een jetlag?

Een jetlag kun je in principe niet voorkomen. Je lichaam heeft gewoon tijd nodig. Voor elk uur tijdverschil heeft je lichaam ongeveer een dag nodig om zich uiteindelijk aan te passen aan de lokale tijd.

Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je lichaam te helpen om sneller van je jetlag af te komen:

1. Pas je zo snel mogelijk aan

Probeer je zo snel mogelijk aan te passen aan de nieuwe tijdzone. Zet je horloge of je telefoon op de lokale tijd en probeer de tijden waarop je slaapt en wakker bent af te stemmen op je plaats van bestemming. Op deze manier kun je alvast wennen aan het tijdsverschil.

2. Help je biologische klok

Signalen van licht en donker hebben een grote invloed op je biologische klok.
Fel licht (liefst zonlicht) versnellen je klok en schemering en duisternis vertragen je klok. Zorg dat je overdag zoveel mogelijk naar buiten gaat en actief blijft en maak het ’s avonds zo donker mogelijk wanneer je gaat slapen.

Healthy snack

Lekker voor onderweg, op je werk en standaard in de snackla. De Orangefit Protein Bar is de ideale healthy snack. Proef zelf maar!
Bestel Protein Bar

3. Blijf in beweging

Lang stil zitten is nadelig voor je lichaam. Probeer daarom veel in beweging te blijven tijdens je vlucht en ieder half uur wat rekoefeningen te doen en even je benen te strekken.

Beweging van je lichaam geeft je energie. Wanneer je bij aankomst vermoeid bent kan het helpen om een rondje te gaan hardlopen of een korte circuittraining te doen om jezelf een energie boost te geven.

4. Vermijd alcohol en cafeïne

Uitdroging is één van de belangrijkste oorzaken van een jetlag. Het is daarom verstandig om geen alcohol te drinken voor, tijdens of na je vlucht. Alcohol droogt ons lichaam uit en zorgt er bovendien voor dat je minder diep slaapt waardoor je minder uitgerust bent en minder snel hertelt.

Ook cafeïne houdende dranken zoals koffie, red bull, cola, etc. kun je beter vermijden. Ze houden je wakker en hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van je slaap.

5. Drink voldoende water

Tijdens het vliegen verlies je veel vocht. Dit wil je zo snel mogelijk aanvullen om uitdroging te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je voldoende water blijft drinken.

6. Eet de juiste voeding

De juiste voeding is belangrijk. Probeer daarom zo gezond mogelijk te blijven eten en eet geen zware maaltijden tijdens je vlucht.

Wat je eet is ook belangrijk. Een maaltijd met meer koolhydraten is goed om te eten voordat je gaat slapen. Wanneer je wakker wilt blijven kun je beter een eiwitrijke maaltijd eten.

Houd ook rekening met de tijden waarop je eet en probeer na aankomst op vaste tijdstippen je maaltijden te eten. Dit helpt je lichaam ook om sneller te wennen aan de nieuwe tijdzone.

Conclusie

Ons lichaam houdt van een vast ritme. Wanneer we met vakantie of op reis gaan door verschillende tijdzones dan wordt dit ritme verstoord en krijgen we te maken met een jetlag.

Een jetlag kan gepaard gaan met allerlei verschillende klachten is over het algemeen niet te voorkomen.

Met de bovenstaande tips kun je er echter voor zorgen dat je sneller herstelt en beter om kan gaan met een jetlag en van je vakantie kunt genieten.