Leestijd: 3 min
De invloed van je darmen op je brein
Stress, gifstoffen, slechte bacteriën, suiker en andere boosdoeners beïnvloeden je gut-health. Quick-fixes voor een betere gut-health bestaan niet, maar pas vandaag nog deze tips toe en knap mentaal en fysiek op.
Mentale klachten
Oorzaken van klachten als depressie, chronische vermoeidheid en hersenmist zoek je nou niet direct in de darmen. En toch is dit de plek waar ze vaak ontstaan. Dat geldt ook voor hormonale disbalans, angsten, stemmingswisselingen en een hoop andere ongemakken. Hoe dan?
Microbioom
In je darmen leeft je tweede brein: het microbioom, ook wel bekend als je gut. Je gut is je hele spijsverteringsstelsel: je mond, maag, buik, darmen. Hier leven bacteriën, parasieten, schimmels, gisten en andere microben. Je dikke darm is een jungle van microben, er leven triljoenen microben.
Gut-brein connectie
Je darmen en je brein zijn rechtstreeks verbonden via de nervus vagus, de snelweg tussen je brein en je buik. De signalen van de buik gaan naar het brein en andersom. De microben in de darmen zenden signalen naar de darmwand, en die worden weer opgepikt door de hersenen.
Ontstekingen
Zorg je niet goed voor de bacteriën in je darmen, dan kan je goed ziek worden. Je darmgezondheid bepaalt zelfs of je hersenen ontstoken zijn of niet. Ook is dit de plek waar het grootste deel van je immuunsysteem zich bevindt. Zorg dus voor dit orgaan alsof het een pasgeboren baby is!
Hulplijnen
Het goede nieuws: je kan invloed hebben op het darmmicrobioom, om onze darmen en de signalen die naar de hersenen gezonden te veranderen. Een quick-fix bestaat niet, maar als je nu begint met lifestyle-veranderingen, heb je straks misschien wel een leven lang minder klachten.
Evenwichtig darmflora
Het recept voor betere gut-health begint op je bord. Ga maar na: alles wat je eet komt terecht in je buik, en daar zitten ook je darmen. En alle bacteriën die je binnenkrijgt, veroorzaken in mindere of meerdere mate ontstekingen (ja alles!). Om ontstekingen aan te pakken, heb je een heel leger goede bacteriën nodig. Die heb je van jezelf, maar je kan altijd wel wat versterking gebruiken. De key is om het evenwicht in je darmflora in balans te houden.
- Neem gezonde vetten op in je eetpatroon (kokosolie, lijnzaadolie, hennepzaadolie, avocado, noten).
- Voeg gefermenteerd voedsel toe. Dit zijn producten Die ingemaakt zijn met goede bacteriën, zoals augurken, miso, tempeh, kokosyoghurt en zuurkool.
- Eet de voeding die je darmbacteriën graag eten. Dit zijn alle groenten en fruit zonder veel zetmeel: knoflook, ui, avocado’s, zwarte bonen, broccoli, bessen, bananen.
- Vermijd suiker, junkfood en kunstmatige zoetstoffen, deze kunnen het evenwicht in de darmbacteriën verstoren.
- Ook stress heeft dit nare karaktertrekje. Dagelijks tien minuten mediteren, of alleen al vaker tot tien tellen voor je reageert op een anders verlaagt je stresslevels.
- Neem probiotica op in je routine. Onze probiotica bevat 13 belangrijke stammen en spijsverteringenzymen, die je voeding beter helpen opnemen.
- Zorg dat je voldoende slaapt, beweegt en ontspant.