Leestijd: 4 min
Kan je een slaaptekort inhalen?
Te weinig slaap heeft zijn weerslag op onze gezondheid, mood en productiviteit. Veel mensen proberen hun slaaptekort in het weekend in te halen door langer uit te slapen. Maar werkt dat eigenlijk wel? Lees mee.
Wat is slaapschuld?
Slaapschuld is de totale hoeveelheid slaaptekort die je opbouwt over een bepaalde periode. Als je te korte nachten maakt, dan zal je deze gemiste slaapuren als het ware moeten terugbetalen om van je slaapschuld af te komen.
Hoeveel slaap heb je nodig?
De hoeveelheid slaap die je nodig hebt verschilt heel erg per persoon. Over het algemeen hebben de meeste volwassen zo’n 7,5 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Als je in de ochtend geen wekker nodig hebt, uitgerust opstaat en gedurende de dag voldoende energie hebt, dan slaap je in principe voldoende.
Waarom is slaap belangrijk?
Een slaapschuld heeft een negatieve invloed op ons concentratie en reactievermogen en gaat gepaard met meer honger, gebrek aan focus en (mentale en lichamelijke) vermoeidheid.
Ook kan een chronisch slaaptekort je biologische klok en op zijn beurt je hormoonhuishouding ontregelen. Dit kan op langere termijn leiden tot depressie, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.
Ben je overdag veel moe, heb je vaak trek of moeite met je concentreren? Dan heb je zeer waarschijnlijk te maken met een slaapschuld en zal je deze moeten compenseren.
Kan je een slaaptekort inhalen?
Het is gelukkig wel mogelijk om van een (kleine) slaapschuld af te komen. Wanneer je een aantal nachten te kort geslapen hebt, dan kun je het beste de volgende nachten eerder naar je bed gaan.
Ook kun je in de weekenden extra slapen en/of eventueel overdag een dutje of een powernap doen. Doe dit niet te laat op de dag en hou er rekening mee dat dit je gewone slaapritme niet verstoort.
Voor mensen die ploegendiensten draaien of onregelmatig werk doen is het zeker verstandig om overdag bij te slapen om je gemiddelde aantal slaapuren per week omhoog te krikken.
Chronisch slaaptekort
Slaap je regelmatig te weinig, dan wordt het een stuk lastiger om van je slaapschuld af te komen en is een weekendje uitslapen of een paar nachtjes eerder naar bed helaas niet voldoende. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk een goed slaapritme te creëren om zo je circadiaan ritme te reguleren.
Zorg dat je overdag voldoende buiten komt en in de avond blauwe schermen vermijdt en (felle) lichten zoveel mogelijk dimt. Ook sporten of wandelen, een vast eetpatroon en stressmanagement helpen met het programmeren van je biologische klok.
Hou er rekening mee dat je lichaam minimaal een aantal weken (of soms zelfs maanden) nodig heeft om van je (chronische) slaapschuld af te komen. Voorkom een slaapschuld dus liever. Met een goed slaapritme kan je biologische klok z’n werk doen en haal je veel meer uit je dag.
Lees ook: Waarom te weinig slaap funest is (+ must-try slaaptips)
Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen?
Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.