Video & Interview

Olivier wilde niet het gehandicapte kindje van
de klas zijn

11 februari 2024|On The Spot, Orangefit

Olivier van der Voort (26) uit Friesland, is een paralympisch zwemmer, motiverende spreker, voedingsdeskundige en kinderboekenschrijver. Zwemtalent Olivier was pas 11 toen hij een ernstig paardrij-ongeluk kreeg. Hij gaf zijn dromen niet op en werd de 1e Paralympische atleet die won van valide tegenstanders. “Ik wilde niet het gehandicapte jongetje van de klas zijn.” Dit is zijn On the Spot verhaal.

Vrienden maken

“Als kind van internationaal werkende ouders was sporten voor mij een manier om vrienden te maken, iets dat door het vele verhuizen een uitdaging kon zijn. Ik bleek talent te hebben voor zwemmen. Op 11-jarige leeftijd behaalde ik goud op de Friese kampioenschappen. Dat was heel vet, maar toen gebeurde het.” 

Paardrijongeluk

“Ik had net 2 maanden mijn titel, toen ik een zwaar ongeluk kreeg. Na de paardrijles liep ik buiten een rondje met het paard, toen het halstertouw ineens om mijn been kwam vast te zitten. Ik probeerde het los te maken, maar mijn paard trok z’n hoofd omhoog en nam mijn been mee. Ik raakte uit balans en door de enorme klap van mij op de grond, schrok het paard en begon te rennen. Uiteindelijk heeft ‘ie me 3,5 kilometer meegesleurd. Ik schreeuwde het uit van de pijn, maar niemand kon me helpen.” 

Voorbij

“De eerste gedachte was: wat ben ik blij dat ik nog leef. Als kind van 11 leef je altijd in het nu. Je staat er niet bij stil wat er allemaal aan de hand is en je denkt dat je situatie morgen opgelost is. Maar dat is niet zo. Het duurt jarenlang om weer op de been te komen. En mijn zwemcarrière, die was voorbij.”

Dromen

“Ik heb 7 verschillende operaties gehad. Allemaal om mijn been te redden. 5 weken lag ik in het ziekenhuis, waarvan 3 op de IC. Dat was een hele zware periode. De morfine gierde door m’n lijf en zorgde voor hele gekke dromen. 

Mijn ouders lieten filmpjes zien van sporters die met een prothese allerlei te gekke dingen deden. ‘Het komt allemaal wel goed’, zeiden ze. Dat geloofde ik. Ik wist toen nog niet dat ik een jaar lang uit huis moest om in een revalidatiecentrum te wonen. Wat me heel erg door die periode heen geholpen heeft is; dromen. Dromen over dingen die ik zou willen doen en doelen te stellen voor de dingen die ik kón doen.” 

Atleet 

“Ik wilde niet het gehandicapte jongetje in de klas zijn. Ik wás atleet en ik wilde atleet blijven. Ik ben toen steeds meer gaan zwemmen. Uiteindelijk heb ik het tot het Nederlands team geschopt, waar ik met de niet-invalide sporters meetrainde. Op de NK heb ik zilver behaald; dat verwacht je niet van iemand met een prothese.”

Twee benen

“Ik gaf me op voor de Friese kampioenschappen, om te kijken of ik ook kon winnen van mensen met 2 benen. En dat lukte. Ik behaalde zilver. Daar hield ik het niet bij. Ik wilde goud behalen op de Nederlandse kampioenschappen. Met behulp van mijn team lukte het mij om zilver te halen op het NK. Ik was de eerste Paralympische atleet ooit die won van de valide atleten. Ik had de smaak te pakken en deed mee met de Europese Kampioenschappen. Daar was ik de underdog maar won ik tóch goud. Het WK ging daarna ook heel goed. Uiteindelijk ben ik naar de Paralympische Spelen gegaan, waar ik zilver haalde.”

Bekijk video

Vrij

“Zwemmen is de sport waar ik op kan bouwen. Als je een prothese hebt, kan ‘ie de ene dag goed zitten en de andere dag niet. Met zwemmen heb je daar geen last van. Je doet gewoon je prothese uit en je bent vrij. In een rolstoel kan je niet vrij bewegen. De eerste seconden met mijn wonden open en bloot het water in gaan waren eng, maar daarna voelde ik me elke keer direct vrij.”

Motiverende spreker 

“Zwemmen is niet het enige wat ik doe: ik ben ook voedingsdeskundige en motiverende spreker op scholen en bij bedrijven. Ik wil kinderen laten inzien hoe leuk sport kan zijn, hoe je van een vaste mindset naar een flexibele, helpende mindset gaat en wat voeding voor je kan doen. Ik heb met Corien Oranje een kinderboek geschreven; Kampioen gaat over tegenslagen trotseren. Ik hoop dat het kinderen helpt inzien dat ze hoe dan ook hun dromen na kunnen jagen, ondanks de bagage die ze hebben. Er valt nog zoveel te winnen.” 

Parijs

“Ik ben nog niet klaar met dromen. Over een jaar zijn de Paralympische Spelen (2024) in Parijs. Ik bereid me daar nu op voor, door veel te trainen, vroege uren maken en goed te letten op mijn voeding. Orangefit helpt me goed te herstellen tussen trainingen door en voor de extra energie. Ik train nu 8 uur per week en ik ga naar 25 uur.”

Goud

“Ik visualiseer telkens een 100 meter rugcrawl, waarbij ik de laatste 10 seconden alles op alles zet om goud te halen. Ik tik net de tegenstander eruit en uiteindelijk zie ik mezelf met mijn armen in de lucht langs de lijn zitten. De gouden titel zou mijn verhaal als atleet compleet maken. Zilver is in topsport toch net niet.”

  • Inspiratie

    Videos: On The Spot

    Echte verhalen van Orangefitters die vertellen hoe ze hun levensstijl hebben veranderd.

  • Gringa viel in totaal 72kg af

    Lees interview
  • Roué (50) voelt zich fitter dan ooit

    Lees interview
  • Priscilla verruilde hongerdiëten voor zelfliefde

    Lees interview
  • Sharvan viel 26 kilo af binnen een jaar

    Lees interview
  • Kya sport voor mentale kracht

    Lees interview
  • Lex voelt zich onoverwinnelijk na zijn herseninfarct

    Lees interview