Leestijd: 4 min

De 7 effecten van alcohol op je lichaam

2019-07-29|Voeding

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat het overmatig drinken van alcohol en een gezonde levensstijl niet de allerbeste match is. Drink jij af en toe een slokje dan is dat absoluut geen probleem en past dit prima binnen een gezonde levensstijl. Als je te streng bent voor jezelf is het vasthouden van een gezonde levensstijl een stuk moeilijker. Geniet dus af en toe lekker van een drankje en natuurlijk de gezelligheid! Word jij echter iedere zondag wakker met een zware kater of drink je meerdere keren per week? Lees dan hieronder 9 redenen waarom het verstandig is om de alcohol wat vaker te laten staan.

1. Verhoogt je stress

Alcohol veroorzaakt een verhoging van het stresshormoon cortisol. Een verhoging van cortisol leidt tot irritatie en een prikkelbare stemming. Verhoogde cortisol niveaus worden gecompenseerd door een lagere testosteronspiegel. Een lager testosteronniveau zorgt onder andere voor lagere energieleves, spierafbraak en een lagere vetverbranding.

2. Verslechtert je slaap

Alcohol heeft ook een negatief effect op de kwaliteit van je slaap. Hoe lekker je ook inslaapt na een drankje (of twee), onderzoeken laten zien dat alcohol geen goed effect heeft op je slaapkwaliteit. 

Slaap is enorm belangrijk voor ons herstel en dagelijks functioneren. Voldoende kwalitatieve slaap zorgt er onder andere voor dat je cognitieve taken goed kunt uitvoeren, zoals dingen onthouden en flexibel denken, maar het zorgt ook voor een betere stemming en gezondere eetlust.

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na een workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!
Ontdek de Protein

3. Belemmert de opname van voedingsstoffen

Alcohol levert 7,1 kcal energie per gram en kan dus worden beschouwd als een macronutriënt. Het probleem is dat deze energie direct moeten worden teruggewonnen omdat het lichaam worstelt met het opslaan en het omzetten van alcohol. Dit betekent dat calorieën uit andere bronnen niet worden gemetaboliseerd, oftewel niet worden omgezet tot energie gedurende deze periode. In plaats daarvan worden deze calorieën bijna onmiddellijk opgeslagen als vet.

De opname van essentiële voedingsstoffen wordt ook belemmerd wanneer alcohol aanwezig is bij de stofwisseling. Heel vervelend, maar het effect van gezonde voeding wordt derhalve vernietigd door alcohol.

4. Alcohol is een dikmaker

Als we spreken over de calorische inhoud van alcohol, hebben we het over pure alcohol, dit consumeren we natuurlijk nooit in directe vorm. Maar wel in indirecte vorm zoals via bier, wijn, cocktails en soortgelijke dranken. Al deze drankjes bevatten grote hoeveelheden suiker. Omdat het lichaam het te druk heeft met het verwerken van de calorieën die voortkomen uit de alcohol, worden deze suikers meestal direct opgeslagen als energie in de vetcellen.Ook is het belangrijk om te onthouden dat mensen vaak veel eten voor, tijdens en na het drinken van alcohol (niet raar, want alcohol verhoogt de eetlust) en al deze energie/calorieën worden ook in het lichaam opgeslagen als vetreserves.

5. Het droogt je uit

Alcohol heeft een extreem krachtige dehydraterende werking. Dehydratie is vanwege verschillende redenen al gevaarlijk genoeg. Naast de dehydratie wordt ook het stofwisselingsproces nog minder effectief en werkt het nog langzamer wanneer de vloeistofniveaus in het lichaam niet op peil zijn.

Nieuw: Protein Bar!

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!
Bestel Protein Bar

6. Verkeerde overdracht van zenuwimpulsen

Wil je lekker sporten de dag na het drinken? Dit kan erg slecht voor je zijn. Je metabolisme is namelijk nauwelijks opgewassen tegen de verbranding die ontstaat tijdens het trainen.  Daarnaast is er een gebrek aan belangrijke mineralen als gevolg van uitdroging/dehydratie. Dit betekent dat je spierfuncties aanzienlijk minder goed werken.

7. Verzwakking van het immuunsysteem

Vanwege de bovengenoemde redenen (dehydratie, gebrek aan mineralen en nog veel meer) verzwakt alcohol het immuunsysteem. Pas dus goed op met je alcoholgebruik, zeker in combinatie met training. Ziek worden is iets wat je absoluut niet wilt, toch?

Conclusie

Na het lezen van dit artikel lijkt het alsof alcohol geen voordelen heeft en eigenlijk is dat ook zo als je het bekijkt vanuit het gezondheidsaspect. Je lichaam heeft alcohol niet nodig (je hoofd kan het soms goed gebruiken, maar dat is een ander verhaal...) en het hoort "officieel" niet binnen een voedingsadvies.
Echter zorgen de avonden dat je wat drinkt met je vrienden of familie ook voor een hoop gezelligheid en ontspanning. Wil je ook af en toe gewoon kunnen genieten van een biertje of een wijntje dan is dat natuurlijk geen enkel probleem. Maar doe het wel mate.

Tips

Hieronder nog een aantal tips bij het drinken van alcohol:
  • Drink caloriearme dranken (als wijn, light bier, sterke drank) en dranken zonder veel toegevoegde suikers.
  • Eet een eiwitrijke maaltijd en vermijd vet eten voordat je gaat drinken.
  • Zorg dat je lichaam een negatieve energiebalans heeft (dus minder calorieën binnen krijgt, dan het nodig heeft).
  • Drink langzaam en neem af en toe water, dit zorgt er ook voor dat je minder calorieën binnen krijgt.
  • Kies ook na een avondje uit voor eiwitten en niet voor de eerste de beste vette hap.