Het afgelopen jaar waren er weer een aantal interessante foodtrends. De trend die het sterkst zichtbaar was, was de enorme toename in populairiteit voor plantaardiger eten. De verwachting voor 2020 is dat deze trend sterk door zal zetten.
Verder gaan we in 2020 ook gezonder snoepen. En hetzelfde geldt voor 'drinken'. 2020 zal namelijk het jaar worden dat alcoholvrije dranken flink terrein gaan winnen.
Gaan we populaire foodtrends van 2019 ook terugzien in 2020? Ja zeker! Een trend waarvan wordt verwacht dat die ook dit jaar weer sterk zal toenemen is het bewust omgaan met voedselverspilling.
Times are changing. Je ziet het overal om je heen. Lees hieronder met ons mee om te zien wat je dit jaar nog meer kunt verwachten!
1. Voedselverspilling blijft in de top
Al jarenlang overheerst de trend rondom voedselverspilling. In 2019 zijn we in Nederland al een stuk vooruitgegaan op het gebied van voedselverspilling. Volgens Milieu Centraal gooiden we in 2018 gemiddeld 40 kilo aan food per persoon weg. In 2019 is dit aantal gezakt naar 34 kilo.
In 2020 zal het aantal kilo's dat we weg gooien nog verder omlaag gaan. Volgens de voorspellers stijgt het aanbod van mini-groente en gaan we minder supersized porties zien.
Ook komen er meer slimme apps en tools om verspilling tegen te gaan, zoals Too Good To Go. Too Good To Go is een app die je kunt downloaden waar eetlocaties het voedsel dat ze anders zouden weggooien, tegen een lagere prijs kunnen aanbieden, meestal aan het einde van de dag.
2. Smeren maar!
Voor een land als Nederland waarin pindakaas, smeerkaas en smeerworst ‘klassiekers’ zijn, komt de ‘spread’-trend die we in 2020 kunnen verwachten natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen.
In 2020 gaan we zo ongeveer van alles smeren. Vooral plantaardige spreads gemaakt van kikkererwten, macadamianoten en watermeloenzaden zul je terugzien.