Leestijd: 3 min
Detoxen: een goed idee of niet?
Opgehoopte afval- en gifstoffen wegspoelen met een detoxkuur. Op papier klinkt het heel logisch en slim om eens in de zoveel tijd te doen. Maar helaas: detoxen behoort tot de categorie 'fabeltjes' en kan zelfs risico’s met zich meebrengen. We leggen je uit waarom en vertellen wat een beter alternatief is voor detoxen :)
Wat is detoxen?
Detoxen betekent ontgiften. Het is de term die we gebruiken voor het reinigen van ons lichaam van afvalstoffen en gifstoffen. Er zijn verschillende manieren om dit in de praktijk te doen.
- Vasten – Heel weinig eten. Populair is bijvoorbeeld om een sapkuur te doen waarbij je voor een periode alleen bepaalde drankjes neemt.
- Laxeren – Doorspoeling van de darmen stimuleren. Bijvoorbeeld met een klysma of darmspoeling.
Waarom detoxen mensen?
Veel mensen detoxen na een periode waarin ze ongezond geleefd hebben. Bijvoorbeeld na alle feestjes en borrels in december. In januari doen ze een detoxkuur om vervolgens weer fris het nieuwe jaar in te gaan. Na de detox hebben ze het gevoel weer herboren te zijn.
Maar dit gevoel zit helaas alleen tussen de oren. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat detoxen ook daadwerkelijk helpt (1). Naast de voordelen van bijvoorbeeld hydratatie en gezond leven in het algemeen, zal je dan ook geen gezondheidsclaims tegenkomen op verpakkingen en websites van sapkuren.
Begin van een gezonder leven
Wel helpt een detox om wat kritischer naar je lifestyle te kijken. Door niet te mogen roken, drinken en snoepen raak je bewust van wat je normaal gesproken allemaal in je lichaam stopt.
Sommige mensen gebruiken een detoxkuur als startschot voor een gezonder voedingspatroon. Na de detox beloven ze zichzelf om gezonder te gaan leven. Hoewel we deze verandering alleen maar aanmoedigen, heb je daar geen detoxkuur voor nodig. Je kan beter gewoon meteen beginnen met gezond leven. Kijk maar:
Waarom je beter niet kan detoxen
1. Je lichaam reinigt zichzelf
Je lichaam zorgt zelf voor de afvoer van afvalstoffen. Dat doet het al heel je leven en daar hoef jij echt niet bij te helpen. Je lever, nieren en maagdarmkanaal breken deze stoffen de hele dag door af. Wanneer je naar de wc gaat, ben je er weer vanaf.
Giftige stoffen die we via voeding of het milieu binnenkrijgen (zoals dioxine, pcb’s en zware metalen) worden uiteindelijk ook vanzelf afgevoerd. Het kan alleen wat langer duren. Detoxen helpt niet om dit proces te versnellen.
2. Risico’s
Een korte periode van vasten, kan je lichaam prima aan. Maar wanneer je het te lang doet, mist het belangrijke voedingsstoffen en essentiële nutriënten zoals vezels, vitamines en mineralen. Dat is niet gezond. Ook kan het onthouden van voedsel veel stress opleveren. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.
Doe vooral geen detoxkuren waarbij je gekke dingen als klei of kalk moet eten. Hierdoor hoopt lood zich op in je lichaam, wat erg gevaarlijk kan zijn. Ook oil pulling, een methode waarbij je je mond regelmatig spoelt met olie, kan meer schade toedoen dan het voordelen oplevert.
3. Spierkracht verliezen
Net als alle andere cellen in het lichaam, worden je spieren continue afgebroken en weer opgebouwd. Daar zijn eiwitten voor nodig. Helaas bevat een sapkuur maar weinig eiwitten. Door dit tekort zal je lichaam sneller spiermassa afbreken, vooral wanneer je het detoxen lang volhoudt. Zonde van al je harde werk!
Lifestyleverandering in plaats van detox
Voorkomen is beter dan genezen. Doe rustig aan met alcohol en drugs, eet gezond en gevarieerd, drink voldoende, ontspan en doe wat aan sport.
Het is veel beter om gezond te leven dan eens in de zoveel tijd een detoxkuur te doen. De winst die je daarmee denkt te behalen, zit namelijk vooral tussen je oren. Inspiratie nodig voor een gezonder leven? Lees dan verder!
Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen?
Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.
Vind jouw balans
Tips over voeding, beweging en gezondheid waar je écht iets aan hebt. Lees onze blogs en kom alles te weten over je nieuwe levensstijl.