Leestijd: 4 min
De geschiedenis
van de eiwitshake
Om voldoende eiwitten binnen te krijgen, kan je eiwitrijke voeding eten. Maar je kan het jezelf ook gemakkelijk maken met een eiwitshake. Eiwitshakes zijn trouwens al tientallen jaren populair. De eerste eiwitshake werd eind 19e eeuw al gebruikt! Vandaag vertellen we je over de geschiedenis van de eiwitshake en wat er is veranderd ten opzichte van de eiwitshakes van nu.
De oude Grieken
In de tijd van de oude Grieken (zo’n 2500 jaar geleden) werden er al verbanden gelegd tussen sportprestaties en gerichte voeding. In verhalen lezen we dat Spartaanse krijgers extra grote borden met eten namen om hun kracht en spieren te vergroten.
Ontdekking van eiwitten
Proteïne, zoals eiwitten ook wel genoemd worden, zijn vernoemd naar het Griekse woord protas. Dit betekent ‘van primair belang’. Een erg passende naam, aangezien het een essentiële voedingsstof is die de primaire bouwstenen levert aan iedere cel in je lichaam. In 1838 werd door de Zweedse chemicus Jöns Jakob Berzelius voor het eerst het woord ‘proteïne’ in een brief gebruikt (2).
Eerste ei-eiwitsupplement
Eind 19e eeuw werd in Duitsland een innovatief product op basis van melkpoeder ontwikkeld. Dit was bestemd om de kracht van ondervoede patiënten te herstellen en werd Plasmon genoemd (3). Het poeder bevatte zo’n 12 gram ei-eiwit en werd door veel Duitse artsen als een wondermiddel beschouwd (4).
Slimme Britse zakenlui kochten de rechten en introduceerden het product in 1904 voor het eerst als supplement voor atleten (5). Helaas brak de Eerste Wereldoorlog uit, waardoor de ingrediënten om het supplement te maken schaars werden en de interesse snel weer afnam.
Eerste wei-eiwitten
In 1936 ontwikkelde apotheker Eugene Schiff een manier om een wei-eiwitsupplement voor menselijke consumptie uit melk te halen. Onder de naam Schiff Bio-Foods verkocht hij zijn producten aan drogisterijen. Commercieel succes bleef toen nog uit.
Meer vraag door Tweede Wereldoorlog
In 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit. Hierdoor ontstond een grote vraag naar niet-bederfelijke voedingsmiddelen en supplementen. Zo konden mensen toch aan voedingsstoffen komen, ondanks dat voedsel schaars was. Onder andere melkpoeder en soja-eiwit werden op de markt gebracht.
Eiwitpoeder neemt een vlucht
De oorlog verdween, maar supplementen bleven populair. In 1951 bracht bodybuilder Irvin Johnson Johnson's Hi Protein Food op de markt: een eiwitsupplement dat gigantische spieren beloofde (6). En dat sloeg aan. Al snel kreeg hij veel concurrentie van andere ondernemers. Ondanks dat de kwaliteit van deze producten nog laag was, gingen de eiwitpoeders als zoete broodjes over de toonbank. Er was duidelijk een groeiende interesse!
Onderzoek neemt toe
Door de groeiende populariteit vond er ook meer onderzoek plaats. En dat zorgde weer voor betere producten. Zo worden vooral dierlijke eiwitten populair en komen in 1993 wei-eiwitpoeder op de markt - een restproduct dat ontstaat bij het maken van kaas en rijk is aan BCAA’s.
Eiwitpoeders vandaag de dag
En waar staan we nu? Tegenwoordig zijn eiwitsupplementen niet meer alleen als medicijn of supplement voor de fitnessbranche bedoeld. We weten dat eiwitten onderdeel zijn van gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Eiwitshakes zijn daarmee een mooie aanvulling geworden op onze dagelijkse voeding.
Plantaardige eiwitshakes
Ook is er de afgelopen 10 jaar steeds meer onderzoek gedaan naar vegan protein. We weten inmiddels dat plantaardige eiwitshakes net zo goed werken als dierlijke eiwitsupplementen. Steeds meer mensen stappen daarom af van dierlijke supplementen en gaan voor het duurzame alternatief.
Het populairst zijn plantaardige eiwitshakes gemaakt van gele spliterwten eiwit, soja-eiwit en rijst-eiwit. Daarnaast worden eiwit blends steeds populairder.
Maar niet elke plant is geschikt. Een nadeel van rijst-eiwit is bijvoorbeeld de zanderige textuur. En soja-eiwitten zijn minder gebruiksvriendelijk.
Gele spliterwten-eiwit heeft van deze drie de beste smaak en fijnste structuur. Daarnaast is het een complete eiwitbron en is het erg gebruiksvriendelijk. Dit is daarom de populairste optie onder de plantaardige eiwitten.
Onze eiwitshakes
Bij Orangefit maken we alleen maar plantaardige producten. We gebruiken gele spliterwten al 6 jaar met veel liefde in Orangefit Protein. Het is inmiddels zelfs de best beoordeelde plantaardige eiwitshake van Europa!
In juli lanceerden we onze nieuwe eiwitblend: Orangefit Protein Blend. Een waar meesterwerk gemaakt van drie proteïne bronnen: gele spliterwten, fababoon en pompoeneiwit. Als je deze nog niet hebt geprobeerd, geef hem dan zeker een kans!
Vond je dit een leuk artikel? Lees ook eens over de historie van de workout!
Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen?
Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.
Vind jouw balans
Tips over voeding, beweging en gezondheid waar je écht iets aan hebt. Lees onze blogs en kom alles te weten over je nieuwe levensstijl.