Leestijd: 4 min
Zijn omega 3 goed voor je spieren?
Bijna de hele wereld slikt dagelijks omega 3 olie. Meestal ’s ochtends bij het ontbijt of ’s avonds voor het slapen gaan. Omega-3 vetten spelen een belangrijke rol in ons lichaam en zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Wat de voordelen van omega, hoeveel je ervan nodig hebt en welke verschillende soorten er zijn vertellen we hieronder.
Wat is omega 3?
Omega-3 vetten zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Er zijn meerdere omega-3 vetten, maar de bekendste en belangrijkste omega-3 vetten in onze voeding zijn: alfalinoleenzuur (ALA) en de vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
Omega-3 vetten zijn essentieel. Dit betekent dat je lichaam deze vetzuren niet zelf aan kan maken. Ons lichaam kan zelf EPA en DHA aanmaken uit ALA, maar dit is vaak niet efficiënt en gaat slechts om kleine hoeveelheden. Het is daarom belangrijk om voldoende omega-3 vetten binnen te krijgen via onze voeding.
Alfalinoleenzuur (ALA) komt hoofdzakelijk voor in plantaardige producten. Met name lijnzaadolie en (gemalen) lijnzaad bevat veel alfalinoleenzuur.
EPA en DHA vetten komen oorspronkelijk uit algen en zitten vooral in vette vis en schaal- en schelpdieren. EPA en DHA worden daarom ook vaak visvetzuren genoemd.
Wens je liever geen dierlijke producten te eten dan zijn er tegenwoordig ook omega-3 supplementen op plantaardige basis die een goede hoeveelheid EPA en DHA bevatten.
Waar is omega 3 goed voor?
Omega-3 vetten zijn belangrijk voor je hart, je bloedvaten, je ogen en je hersenen. Daarnaast zijn ze nodig voor de opbouw van je (hersen-)cellen.
De gezondheidseffecten van omega-3 vetten zijn indrukwekkend. Hieronder zetten we de gezonde voordelen van omega-3 vetten voor je op een rij.
Omega-3 vetten:
- Helpen bij de ontwikkeling van de hersenen
- Houden je hersenen gezond
- Helpen bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen
- Hebben een gunstige invloed op het hart
- Dragen bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk
Waar zit omega 3 in?
Omega 3-vetzuren zitten in verschillende voedingsmiddelen. In vette vis zit het meest, maar ook in plantaardige oliën, noten en groene bladgroentes zitten omega 3-vetzuren. Daarnaast kan omega-3 worden verkregen via voedingssupplementen.
Hoeveel heb je dagelijks nodig?
Het gunstige effect van omega 3 krijg je als je dagelijks minimaal 250mg DHA en EPA neemt. De meeste mensen nemen dagelijks een supplement omdat dit makkelijk is. Meer is overigens niet beter. Zie je een dosering van 500mg of 1.000mg? Dit is dus niet nodig.
Omega 3 olie uit vissen of algen
Er zijn twee verschillende soorten omega 3. Dit zijn omega 3 die wordt gehaald uit algen en omega 3 die wordt gehaald uit vis.
Omega 3 wordt het meest uit visolie gehaald. Dit is afkomstig van (vette) vis en zit vol met essentiële omega 3 vetzuren.
Naast de visolie wordt er ook omega 3 uit de algen zelf gehaald. Vissen eten namelijk algen en vormen zo een rijke bron aan omega 3. Maar we kunnen deze voedingsstof natuurlijk ook direct uit algen halen! Onderzoek toont aan dat het percentage omega 3 dat uit algen gehaald kan worden, vrijwel identiek is aan dat uit vissen (1). Dus waarom zou je de omega 3 dan niet uit de meest directe bron zelf halen?
Deze vorm van omega 3 olie wordt steeds populairder omdat het gegarandeerd vrij is van oceaanverontreiniging. Daarnaast vormt commerciële visvangst voor de visolie één van de grootste bedreigingen voor het milieu. Dit is ook een extra reden dat mensen vaker kiezen voor algenolie omdat dit 100% visvrij is.
Is omega 3 ook goed voor je spieren?
Er zijn onderzoeken die laten zien dat omega 3 kan helpen tegen ontstekingen in het lichaam, maar er zijn jammer genoeg nog geen goedgekeurde gezondheidsclaims voor omega 3 en spieren. Of omega 3-vetzuren ook daadwerkelijk goed zijn voor je spieren, moet dus nog blijken.
Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen?
Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.
Vind jouw balans
Tips over voeding, beweging en gezondheid waar je écht iets aan hebt. Lees onze blogs en kom alles te weten over je nieuwe levensstijl.